De Apocalyps
en andere ongemakken (zomer 2024)

"De apocalyps en andere ongemakken" is een visueel, tekstueel en muzikaal spektakel waarin de spelers het publiek en zichzelf niet sparen. Niemand is heilig, niemand heeft gelijk.

 • Foto Erik van Rosmalen
  Foto Erik van Rosmalen
 • Foto Erik van Rosmalen
  Foto Erik van Rosmalen
 • Foto Erik van Rosmalen
  Foto Erik van Rosmalen
 • Foto Erik van Rosmalen
  Foto Erik van Rosmalen

Eva en Adam, de laatste overlevenden van het menselijk ras, proberen een nieuw paradijs te creëren op de puinhopen van een verschroeide, kale aarde. De plek waar alles te vinden is wat deze twee nieuwe oerouders nodig hebben, de nieuwe Hof van Eden, is een voormalig vuilnisbelt. Daar hebben zij een nieuwe tweepersoonsmaatschappij gebouwd met alles wat ze daar vinden. 

Een schone lei, een nieuw begin, zo denken ze. Oude taboes en religies de deur uit, een nieuwe realiteit, bidden tot Pim Fortuyn en met liefde een nieuw mensenras op de aarde zetten.

"De Apocalyps" is een zwartgallige komedie waarin we zelfs de twee laatst overgebleven mensen onze huidige wereld toch niet van zich af kunnen schudden. Met zijn tweeën zetten Eva en Adam onze maatschappij voort. Deze maatschappij, waarin we steeds harder roepen, steeds minder luisteren, steeds meer beledigd zijn, waar kinderfeesten racistisch zijn en wie dat vindt terug naar zijn eigen land moet, waarin eeuwenoud onrecht eindelijk wordt aangepakt en tegelijkertijd niemand meer weet welke term nu weer beledigend is en waarom, waar doodsbedreigingen en natuurrampen aan de orde van de dag zijn, waar zelfs een dodelijke pandemie ons niet verenigt maar verdeelt, met volstrekt gescheiden bubbels met als enige link een ongelofelijke woede naar andere bubbels toe. Zo laat "De Apocalyps" op een luchtige maar niet mis te verstane manier zien hoever we al doorgedraaid zijn, hoever we ons van elkaar verwijderd hebben en hoe we dat tot het bittere einde zullen blijven doen, omdat ons eigen gelijk altijd belangrijker is dan dat van een ander.

Een kaleidoscopische voorstelling gebaseerd op persoonlijke verhalen en de waan van deze tijd.

Script en spel: Esther Noyon en Roemer Lievaart
Scenograaf: Katarina Dodic, Jordan Stalsworth

LIEFDE

Een kaarsje aansteken is romantisch omdat er gevaar aan zit. Je kan namelijk zomaar alles afbranden.

TOEKOMST

Het begin van de mensheid, een nieuwe start, een nieuw begin, de fouten van de vorige keer achter ons laten en een nieuw Paradijs beginnen. Met liefde en zorg en “don’t be a dick”.


Verleden

Ik héb al kinderen gemaakt. Mijn zaad is prima. Maar jij zit over je dooie ex te miezeren en je baarmoeder daarom af te sluiten. Ik klaag toch ook niet over mijn dooie kinderen.